2013. február 13., szerda

Mi az őssejt?

Mi az őssejt?


Korlátlan számú osztódásra, önmegújulásra képes, nem specializálódott sejt, amely aszimmetrikus osztódás révén önmagához hasonló sejteket képez, és emellett elkötelezett utódsejteket is létrehoz. Az őssejtek legfontosabb tulajdonsága, hogy bármilyen szöveti sejtté képesek átalakulni, akár általános regeneráló-sejteknek is hívhatnánk őket.

A fogantatás után a petevezetékben a méh felé vándorló és osztódó, majd ott beágyazódó magzatkezdemény még mindenre-képes (totipotens) sejtekből áll. A magzati fejlődés 15. napján kezdődik meg e sejtek specializálódása idegsejtekké, izomsejtekké, bőrsejtekké, stb. E sejtekben a genetikai anyag (DNS**) különböző szakaszai lépnek működésbe, s így fejlődnek ki a különböző szervek amelyek természetesen különböző feladatokat hívatottak ellátni az emberi testben.

Ennek az az ára, hogy az eredetileg mindenre képes őssejtek elvesztik,,mindenre képes tulajdonságukat és elkötelezik magukat, differenciálódnak, beépülnek, A magzati fejlődés során azonban megmarad néhány ilyen,,mindenre képes sejt, ezeket szöveti (hemopoetikus***) őssejtnek nevezzük, melyek születéskor a köldökzsinórvérből kinyerhetőek.
  • *totipotens őssejtek: Az összes (embrionális és extraembrionális) szövet és szerv létrehozására képes.
  • Totipotens sejtnek tekintjük a megtermékenyített petesejtet,
  • **DNS: Dezoxiribonukleinsav, biológiai örökítő anyag
  • ***hemopoetikus őssejtek: csontvelő ill. a köldökzsinór vérben található őssejtek.

Kétféle őssejtet különböztetünk meg, embrionális és felnőtt őssejtet. Az embrionális őssejtek a megtermékenyítést követő 14 napig tartó sejtosztódás során keletkező hólyagcsírából származtathatóak. A felnőtt őssejtek a szöveteinkben találhatóak, továbbá a csontvelőkben keletkeznek, raktározódnak.
A felnőtt és az embrionális őssejtek nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, Felnőtt korban az őssejtek a szervezet számos szövetében megtalálhatók. A szöveti őssejtek folyamatosan osztódó vagy éppen nyugvó állapotban vannak jelen.

Ha ezek a sejtek egy adott szöveti környezetbe kerülnek, képesek lehetnek különböző szövetet alkotó, érett sejtekké alakulni (differenciálódni). Legnagyobb mennyiségben a csontvelőben találhatók meg, itt is keletkeznek a vörösvértestekkel eqyütt. A gerincesekre jellemző, hogy az élet fenntartásához legszükségesebb sejttípusok -őssejtek és vörösvértestek- létrehozásáért felelős csontvelő a lehető legvédettebb helyen a csontszövet belsejében található. lgy a sejtek gyártását a legkevésbé képesek befolyásolni a negatív külső fizikai behatásokat.


forrás: flavinvitamin.bloglap.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése