2013. február 17., vasárnap

Korpás kenyér


  • Hozzávalók a Korpás kenyérhez

  • 5 dl langyos víz,
  • 2 kávéskanál cukor, (cukor helyett Xylitol édesítőt használok) Itt beszerezhető!
  • 2 evőkanál étolaj,
  • 2 teás kanál só,
  • egy kávéskanál ecet,
  • 2,5 dkg élesztő,
  • 2 kanál sima liszt vagy teljes kiőrlésű liszt
A fenti hozzávalókat egy tálban vagy a kenyérsütő gépben összekeverni  és egy fél órát hagyni pihenni, hogy az élesztő felfusson.

Majd hozzá adunk:
  • 50 dkg sima lisztet,

  • 15 dkg réteslisztet, (a réteslisz helyett újabban VitaMill univerzális Búzaliszt Búzacsírával lisztet használok

  • 5 csapott evőkanál búzakorpát, kb. 5 dkg
és a gépbe (én kétszer) dagasztottam, ha úgy látod, hogy kevés a víz kicsit önthetsz hozzá, nekem is kellett hozzáönteni (a folyadék mennyisége függ a liszt minőségétől). Vigyázz az is langyos víz legyen! Kicsit keményebb, de könnyen gyúrható tésztát kell kapnunk.
Kiveszed a gépből a tésztát, kicsit lisztezett táblán még átgyúrod és lisztezett tálba rakod, letakarod és hagyod kelni legalább a kétszeresére.
Előkészítesz egy téglalap alakú jénait, picit kizsírozod, (próbáltam picit lisztezni, de a zsírozás szerintem sokkal jobb ) majd fogod a megkelt tésztát és újra átgyúrod, formázod a jénai alakjához (28 cmx19 cm-es 5,5 cm mélységű a jénaim) és meleg helyen újra keleszted, úgy hogy a jénai magasságának a duplája legyen.
Sütés előtt vízzel bepermetezem a megkelt tésztát és nagyon éles késsel, vagy szikével,bevágom a tetejét három helyen ferdén.
Előmelegített sütőben : 220 fokon sütöm 15 percig, majd 200 fokon 30-35 perc
Ebből a mennyiségből kb. 1,10 kg-os kenyered lesz.
Nagyon finom kenyeret kapsz és még egészséges is. Legalább tudjuk mit eszünk!

Jó étvágyat!
forrás: sutimix.bloglap.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése