2013. február 5., kedd

Flavin7 összetevője - Bodza


Bodza kivonattal az influenza ellen


A fekete bodza ez egyik legrégebben felfedezett és sikeresen alkalmazott gyógynövényünk, ami számos gyógyhatású készítmény, teakeverék alapanya napjainkban is. Hagyományosan különböző meghűléses, megfázásos tünetek enyhítésére alkalmazzuk sikeresen. Most a geisseni Justus Liebig Egyetem kutatói igazolták kiváló antimikrobiális hatását.A kísérletekben bodza levet, kivonatot használtak a klinikailag igazolt influenza A és B fertőzések és bakteriális eredetű felső légúti megbetegedések esetében. A Rubini márkanevű kivonatot a BerryPharma AG, Európa egyik vezető bodzafeldolgozója szállította a kísérletekhez. A lé előállításához az Ausztriában termesztett Haschberg fajtát használták, melynek levét féligáteresztő membránon szűrték, ami lehetővé teszi az egyes hatóanyagok molekulatömeg szerinti elválasztását. A bodzakivonatot HPLC-s módszerrel úgy állították be, hogy legalább 3,2% antocianint tartalmazzon.

A bodzalé antimikrobiális hatását figyelték meg a felső légúti megbetegedésekben gyakran előforduló Branhamella catarrhalis és a Streptococcus pyogenes nevű patogén baktériumok esetében. E baktériumok tenyészeteiben a Rubini oldatot 10%-os koncentrációban használva a baktériumok 70%-át, 20%-os koncentrációban a baktériumok több, mint 99%-át elpusztította.

A bodza kivonat alacsony koncentrációban, 1:100 hígításban meggátolta a nagy patogenitású A típusú madárinfluenza vírus és a B típusú influenza vírus szaporodását. További kísérleteben pedig azt tapasztalták, hogy amennyiben a sejteket előzetesen bodzakivonattal kezelték, a vírusok sejtekre gyakorolt hatása, a fertőzés valószínűsége jelentősen lecsökkent.

Forrás: [forrás: www.elestar.hu]
http://flavin7hydrogen.eu/hircikk/hir184.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése