2013. február 23., szombat

Magnéziumról

A magnézium az életfontosságú elemekhez tartozik, mégis egy átlagos felnőtt teste csak 25-30 gramm magnéziumot tartalmaz. Ennek körülbelül 50-60%-a a csontok részét képezi.

Kis mennyisége ellenére rengeteget hallani a magnéziumról, aminek oka, hogy hihetetlenül sokoldalú, minden komolyabb biológiai folyamathoz nélkülözhetetlen. Részt vesz egyrészt az energiatermelésben több mint 300 enzim ko-faktoraként, a nukleinsavak és a fehérjék szintézisében, az idegrendszer és az izmok működésében, a fogak és a csontok felépítésében; másrészt viszont stressz, vagy intenzív fizikai munka hatására igen gyorsan ürül, így megfelelő pótlás nélkül elég hamar hiányállapot léphet fel.

Részint ennek, részint pedig annak a ténynek köszönhetően, hogy az emberek táplálékának ma már nagy részét képező feldolgozott élelmiszerek igen kevés magnéziumot tartalmaznak, sokan szenvednek magnéziumhiányban. A hiányállapot számos tünettel jár, rövid- és hosszútávon egyaránt.

Rövidtávon szívritmuszavart, fáradtságot, izomgörcsöket, a kognitív és a koordinációs képességek zavarát, gyengeséget, hányingert, hányást, hasmenést, idegességet, remegést, alacsony kálium- és kalciumszintet, magas vérnyomást, valamint agyi- és koszorúérgörcsöt okozhat. Hosszú távú hiánya növeli a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A cukorbetegek, alkoholisták, fogyókúrázók, komoly stresszel, illetve nehéz fizikai tevékenységgel járó munkát végzők, sportolók különösen ki vannak téve a magnéziumhiány veszélyének.

Túl nagy mennyiségű (napi 1000 mg-nál több) magnézium bevitele azonban, hosszabb távon nem javasolt. A magnézium A-vitaminnal, kalciummal és foszforral együtt hat a legjobban. Egy felnőtt férfi napi magnéziumszükséglete körülbelül 400 mg, ugyanez felnőtt nő esetén 320 mg körül mozog, amit a terhesség, illetve a szoptatás valamelyest megemelhet. Napi 500-1000 mg magnézium fogyasztása javasolt asztma és magas vérnyomás, valamit szívritmuszavarok enyhítésére, megelőzésére is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése