2013. február 5., kedd

Flavonoidokról!


Flavonoidokról!


A flavonoidok, illetve bioflavonoidok elnevezés egy vegyületcsoportot jelöl, melynek tagjai hasonló kémiai alapvázzal rendelkeznek, és amelyek főként a gyümölcsök héjában, magjában találhatók meg.
l936-ban Szent-Györgyi Albert és Rusznyák István elsőként mutatják ki, hogy a citrusfélékbő| származó két flavonoid (rutin,naringenin) csökkentik a kapillárisok törékenységét és permeabilitását (áteresztőképesség).
Ezen vegyületeknek a növényekben alapvető fontosságú szerepük van, s az emberi szervezetben vitaminszerű hatással rendelkeznek. A növények a saját immunvédelmükhöz termelik a flavonoidokat. amik védik a növényt a növényi kártevőkkel, vírusokkal. baktériumokkal, gombákkal szemben, védelmet biztosítanak a szabadgyökök ellen, segítik a növekedést szabályozó enzimek termelését, és a növények pigmentjeiként kiszűrik a nap káros sugárzását. Szerepet játszanak növény ízének és színének kialakításában. A flavonoidok a nevüket az először azonosított, sárga színű vegyületcsoportról (virágszirmok, termések, őszi levelek színét adó anyagokról) kapták. Egy részük színtelen (az emberi szem számára csak UV fényben látható), mások fehér, sárga, kék vagy lila színűek. Jelenleg több mint 8000 fele flavonoidot ismerünk. A kutatások előrehaladtával számuk egyre növekszik.

A flavonoidok bizonyítottan pozitív hatást gyakorolnak a szív- és érrendszere azáltal, hogy a sejtfalakban gátolják a zsírsavak oxidációját, csökkentik a triglicerid, valamint az LDL szintjét, és egyúttal emelik a HDL koncentrációját. Ezzel csökkenthető az érelmeszesedés (arterioszklerózis) kialakulásának veszélye. Kalcium-csatorna-blokkoló és ÁCE-gátló tulajdonságuk folytán -vérnyomáscsökkentő hatásuk is van. A flavonoidok fokozzák az érfalak, az endothelium stabilitását, képesek csökkenteni annak merevségét, spazmusát. Gátolják a vérlemezkék összetapadását, kicsapódását, csökkentik a thrombus (vérrög) képződést. Májvédő és fényvédő hatással rendelkeznek. Gyulladáscsökkentők, a diabetes mellitus (cukorbetegség) hosszú távú szövődményeinek kialakulása előzhető meg általuk, továbbá antivirális, antibakteriális, antiallergén hatással is rendelkeznek.
A legtöbb flavonoid képes lehet olyan folyamatokat meggátolni, amelyek szerepet játszanak a daganatos elváltozások kialakulásában, valamint a kemoterápia mellékhatásait is csökkenthetik.

Ez egyrészt antioxidáns tulajdonságukkal, azaz szabadgyököket lekötő, semlegesítő hatásukkal hozható összefüggésbe. A szabadgyökök rendkívül instabil és agresszív molekulák. Ha túlzott mértékben vannak jelen a szervezetünkben, létfontosságú biológiai molekulákat -legrosszabb esetben a DNS-t - károsíthatnak, mely folyamat közrejátszhat a rendellenes sejtosztódás kialakulásában. Másrészt a flavonoidok gyulladáscsökkentő és immunmoduláns tulajdonságai is jelentősek a rosszirányú elváltozások kialakulásának megelőzésében.
A tudományos vizsgálatok jelentős számban szólnak a flavonoidok daganatellenes hatásáról, szív- és az érrendszer egészségének védelméről, az immunrendszer erősítéséről. Lassítják a sejtek öregedésének folyamatát. Szabályozzák az LDL (,,rossz" koleszterin) és vérzsír (serum triglycerid) szintet. Gyulladáscsökkentők, a diabetes mellitus (cukorbetegség) hosszú távú szövődményeinek kialakulását előzik meg, továbbá antivirális, antibakteriális, antiallergén hatással is rendelkeznek. Ezen hatóanyagok fogyasztásával csökkenthető a környezeti hatások által szervezetbe kerülő, valamint az ott keletkezett oxidatív szabadgyökök romboló hatása, védve ezzel a sejteket. biztosítva azok zavartalan működését. Tehát kiemelkedő fontosságúak a megelőzés szempontjából.

AZ ANTlOXlDÁNSOK MEGOSZLÁSl ARÁNYA


15-20% - Vitaminok
50-60 % - Flavonoidok
15-20% Ásványi anyagok, nyomelemek
5-6 % Többszörösen telítetlen zsírsavak
3-4 % Karotionidok

A termőhely és fajtaválogatott hét fajta gyümölcslé kivonat az egyedi gyártástechnológiának köszönhetően polifenolokban, flavonoidokban, növényi antioxidánsokban gazdag. Ezek a hatóanyagok hozzájárulnak a szervezetünkben zajló káros oxidativ folyamatok gátlásához, ezáltal egészségünk megörzéséhez.

Flavin7 termékcsalád  

Általános tanácsok a felhasználást illetően:
Folyadékok javasolt mennyisége napi 2-3x5-10 ml. Súlyosabb problémák esetén.folyamatos fogyasztás javasolt!
Etkezés előtt kb. 15-20 perccel ajánlott a bevétele! Néhány percig a szájban, nyelv alatt tartsa, Így hatékonyabb a felszívódás!
Használat előtt alaposan rázza fel!
Kérjük, ne igyon bele az üvegbe, mivel tartósítószert nem tartalmaz, ezért a szájban található emésztést segítő anyagoktól erjedés kezdődhet az üvegben.
- Külön edénybe edénybe, tartóba töltse ki az elfogyasztani kívánt mennyiséget!
Felbontás után hűtőszekrényben tartandó!

Alkalmazása:
- Kúraszerűen javasolt, 3 - 4 hónapig
- megelőzésre évente 1 - 2 kúra
- gyermekeknek már 1 éves kortól is javasolt
- mivel természetes anyagokból készült ezért káros mellékhatása nincs
Forrás: Flavin7 vitaminok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése